Nieuwtjes B&B de Giechelaar

Hieronder vindt u een greep uit alle acties die B&B de Giechelaar/toeristisch ondernemer Mart Emmen heeft ondernomen om haar bijdrage te leveren aan kwalitatieve verbetering van het toeristisch (ondernemers) klimaat in de Giechelaar en daarbuiten maar ook aan de leefbaarheid in Loon op Zand. Op deze wijze leveren we een bijdrage aan maatschappelijk en duurzaam ondernemen en bieden we u als gast iets unieks: het Giechelaarconcept!

In augustus 2021 ontwikkelde B&B de Giechelaar, samen met M. Pieterse, een landschapsroute. Een wandeltocht waarbij u start en eindigt bij B&B de Giechelaar. De tocht voert u vooral door ‘ons’ mooie landschap maar ook loopt u delen door de bossen en stuifzand. De route heeft drie stopmogelijkheden in een horecagelegenheid voor een drankje of een maaltijd en is 9 km lang.

In januari 2021 ontwikkelde B&B de Giechelaar, met dank aan B. van der Schagt, wandeltocht De Giechelaar. Deze wandeltocht start en eindigt bij B&B de Giechelaar en voert u rijkelijk door de bos- en stuifzandrijke omgeving. De tocht biedt u drie keer de mogelijkheid om een horecagelegenheid te bezoeken, een bankje en zelfs een picknickbank en is 20 km lang.

In juni 2020 neem ik, op voorspraak van een coördinator, zitting in het Landelijk Ondernemers Panel gastheer van het Landschap. Een initiatief van de educatieve poot van Stichting Natuurmonumenten, de IVN. Beleef de natuur! Ik ga de uitdaging aan om op deze wijze een bijdrage te leveren aan de landelijke zoektocht om natuur, toerisme en leefbaarheid in optimale balans te krijgen en te houden.

Door de coronacrisis moet B&B de Giechelaar in het voorjaar van 2020 tijdelijk haar deuren sluiten. In deze maanden bieden we tijdelijke bewoning aan twee studenten en bezorgen we ontbijtjes aan huis voor diegenen die hun huis noodgedwongen niet kunnen of willen verlaten. Inwoners van Loon op Zand trakteren zichzelf of elkaar op een Giechelaar-geniet-ontbijtje. Natuurlijk met homemade, ambachtelijke en streekproducten. Zo ook met Pasen!

fotocredits B&B de Giechelaar

Eind 2019 blijkt de leefbaarheid in de kern van Loon op Zand onder druk te staan!
Er zijn ver uitgewerkte plannen om tegenover ons woonhuis een hostel, een goedkoop hotel, een jeugdherberg te realiseren met 80 tot 100 bedden in een cultuur-historisch pand, het oude klooster uit 1844. Er ontbreekt echter alle onderbouwing, onderzoek en (toeristische) visie. Ik word lid van de Wetering Plan Groep (WPG) die in opdracht van de gemeente Loon op Zand in een burgerparticipatieproject sinds februari 2016 belast is met de ontwikkeling van een dorpshuis, waarvan het oude klooster deel uitmaakt. In april 2020 voel ik me genoodzaakt om de WPG weer te verlaten omdat de gemeenteraad, die hierover een besluit dient te nemen, onvolledig en onjuist geïnformeerd wordt door de WPG. Samen met zo’n 450 inwoners en ondernemers verenigen we ons in een Inwoners Collectief het Klooster (ICK) en word ik, samen met de directe buurman van het oude klooster, vertegenwoordiger van het ICK. We willen geen hostel in de dorpskern van Loon op Zand en staan niet te springen om het oude klooster, Brabants erfgoed met gemeentelijk monumentale status, te verkopen aan een commerciële partij zonder daarbij lokale ondernemers een gelijkwaardige kans te bieden.
Het lukt ons om het hostel van tafel te krijgen maar niet om de verkoop van het oude klooster te voorkomen! Wel start de gemeente Loon op Zand een aanbesteding onder lokale ondernemers om hen de mogelijkheid te bieden het oude klooster te kopen en te ontwikkelen. We hopen op meerwaarde voor het dorp Loon op Zand.

In 2019 staat het toeristisch klimaat in Loon op Zand onder druk door de dreiging van  een (exorbitante) verhoging van de toeristenbelasting; een lokale belasting die wordt bepaald, opgelegd en geïnd door de gemeente, dus ook in Loon op Zand. We kunnen verhoging helaas niet voorkómen maar hebben het voor de (mini)campings, de groepsaccommodaties en de B&B’s wel enigszins kunnen beperken dankzij onze onderlinge samenwerking in de Vertegenwoordigers Verblijfsaccommodaties (VVA) en enorme lobby. Sindsdien is de VVA een serieuze gesprekspartner voor de gemeente Loon op Zand.

In het vroege voorjaar van 2019 word ik gevraagd als bestuurslid voor de recent opgerichte Stichting  Regionaal Bureau Toerisme De Langstraat. Samen met zes andere bestuursleden nemen we de handschoen op om regio De Langstraat (een geografisch gebied grofweg tussen Breda, Tilburg en Den Bosch) op de toeristische kaart te zetten. Het wordt de tuin van Brabant en is een samenwerkingsverband tussen vier gemeenten: Dongen, Heusden, Loon op Zand en Waalwijk. Om alle schijn van belangenverstrengeling te voorkomen besluit ik me geen kandidaat te stellen voor de net opgerichte Vereniging Bed and Breakfast de Langstraat en me als vertegenwoordiger van B&B’s in Loon op Zand e.o. terug te trekken uit de VVA.

Eind 2018 worden toeristische ondernemers geconfronteerd met een ongelukkige ontwikkeling binnen de gemeente Loon op Zand. Er wordt ingezet op een Leisure Commissie maar zonder input en draagvlak onder verblijfsondernemers. Dat is opmerkelijk omdat het wel de verblijfsondernemers zijn die de inkomsten voor de gemeente verwerven middels toeristenbelasting. Het leidt in 2019 tot een samenwerkingsverband onder verblijfsondernemers. Samen met De Efteling, de hotels, de (mini)campings, de groepsaccommodaties en de B&B’s ziet de VVA (vertegenwoordigers verblijfsaccommodaties) het licht.

In 2018 starten de voorbereidingen voor de oprichting van Vereniging Bed and Breakfast De Langstraat. Met een alliantie van inmiddels een kleine 20 aangesloten B&B’s in Loon op Zand e.o. is het tijd voor een volgende stap.

In het voorjaar van 2018 heeft B&B de Giechelaar een actie voor promotie van lokale (retail-, horeca- en toeristische-) ondernemers geïnitieerd en in samenwerking met Stichting Ondernemend Loon op Zand ontwikkeld.
De goed gevulde rugtasjes met acties en aanbiedingen van lokale ondernemers vonden gretig aftrek.
     
fotocredits B&B de Giechelaar

In 2017 viert B&B de Giechelaar haar eerste lustrum! We zouden de Giechelaar niet zijn als we hier niet in samenwerking met een lokale ondernemer aandacht aan zouden schenken. In huiskamer ‘De Kiosk’ vindt een hele week ‘Giechelweek’ plaats met aandacht vanuit en voor B&B de Giechelaar. Zelfs op de achterkant van het weekmenu staat een verhaal van de Giechelaar. Een memorabele week!!

In de zomer van 2016 vond de aftrap door kwartiermaker Emiel Kuijpers plaats met een landelijk ontbijtje bij B&B de Giechelaar.
De burgemeester van Loon op Zand, drie wethouders uit omringende gemeenten, een beleidsmedewerker, collega’s van Emiel en de pers hebben zich tegoed gedaan aan hun ontbijt.

De Langstraat. kwartier1-715x408Emiel en zijn collega’s gaan zich richten op toename van recreatie en toerisme in de Langstraat; een gebied in de provincie Noord-Brabant, grofweg tussen Geertruidenberg en ‘s-Hertogenbosch. Dit gebied dankt haar naam aan de eeuwenlange Nederlandse schoen- en lederproductie.
Ook de naam van onze B&B stamt uit de schoenindustrie.

In het voorjaar van 2016 start ik, samen met mijn ome Jan, een huiskamerrestaurant als hobby. Veel vrienden en bekenden konden tot de zomer van 2019 in de tuinkamer of buiten op de veranda genieten van een vijf-gangen dinertje voor maximaal acht personen. Ome Jan en ik hebben er ontzettend veel plezier (aan beleefd) en krijgen het (nog steeds) warm van de hartverwarmende complimenten voor onze kookkunsten en gastvrijheid.

fotocredits Rond de Toren

Natuurlijk heb ik geprobeerd mijn kookvaardigheden te verbreden in een heuse pastaworkshop. We bereidden immers alles zelf; van het broodje bij het aperitief tot de whiskytruffel bij de koffie (desgewenst een Lattelaar of Giecheliato).

Begin 2016 ben ik uitgenodigd door de gemeente Loon op Zand om als innovatieve ondernemer in de Leisure sector B&B de Giechelaar te presenteren in een inspiratiesessie voor ondernemers.
Met deze presentatie kreeg ik de kans om de visie, het concept en de toekomst van B&B de Giechelaar toe te lichten en mensen te enthousiasmeren. Van hieruit zijn waardevolle contacten gelegd en mooie samenwerkingen verder uitgegroeid.
voordeurraampje. dichtbij
Constant voer ik als vertegenwoordiger van alliantie B&B Loon op Zand e.o. gesprekken met stakeholders en zoek verbindingen voor verdergaande samenwerking met bijvoorbeeld De Efteling en de educatieve poot van Stichting Natuurmonumenten, de IVN.

Niemand minder dan Wim Daniëls is de avondvoorzitter van de inspiratiesessie.

In 2015 rond ik de cursus bij de educatieve poot van Stichting Natuurmonumenten, de IVN, af met een certificaat. Ik mag me gastvrouw van het landschap noemen. Deze kwalificatie maakt het mogelijk om gasten in B&B de Giechelaar te kunnen voorzien van (ingewijde) informatie en tips over ‘ons’ Nationaal Park de Loonse en Drunense Duinen en staat garant voor een gezellige, maar belangrijke, netwerkbijeenkomst met andere gastheren en gastvrouwen in de regio.

Het bewijs hangt aan onze gevel: gastvrouw van het landschap

In september 2015 ontwikkelt de Giechelaar samen met (oud)collega Mariëtte Veldman een nieuw bedrijfslogo voor B&B de Giechelaar.

 

 

 

In mei 2015 ontwikkelt B&B de Giechelaar in samenwerking met de Heemkundekring Loon op ’t Sandt een historische rondwandeling door Loon op Zand. Dit is uitgegeven in een boekje en ligt natuurlijk voor gebruik in de Giechelaar voor een lekker wandelingetje, bijvoorbeeld na het eten.

 

 

 

fotocredits B&B de Giechelaar

 

 

 

In 2015 heeft de alliantie van B&B’s in Loon op Zand en omstreken beter vorm gekregen. Ik heb de eer om van dit samenwerkingsverband voorzitter te zijn en onze alliantie te vertegenwoordigen in de Lokaal Toeristische Adviesraad in de gemeente Loon op Zand.
Inmiddels zijn 15 B&B’s aangesloten en vertegenwoordig ik 75 bedden in kleinschalige, hartverwarmende accommodaties in en rond Loon op Zand.
De B&B’s bieden een diversiteit in faciliteiten, locatie en prijsstelling.
Wij zijn ervan overtuigd dat voor elke doelgroep een passende B&B in Loon op Zand aanwezig is.
Om dit kenbaar te maken hebben we een overzicht gemaakt.
Hiermee heeft u in één oogopslag zicht op B&B’s in en rond Loon op Zand.
We hebben ieders faciliteiten erbij vermeld en natuurlijk de contactgegevens zodat u niet hoeft te zoeken of te raden.
Op de achtergrond hebben we een groeps’app ontwikkeld. Mocht een B&B van uw keuze nu even geen beschikbaarheid hebben dan informeren we bij elkaar wie er wel een alternatief plaatsje voor u heeft. Zo wordt u geïnformeerd waar u in de door u gewenste periode kunt verblijven in één van ‘onze’ B&B’s.
Samen sterk en service gericht!

samenwerking. Knipsel

 

 

 

 

 

 

In de zomer van 2014 heeft B&B de Giechelaar zich als locatie belangenloos opengesteld voor (bezoekers van de) Cultuurroute in Loon op Zand. Een bijzondere ervaring voor bezoekers en ons.

 

In de herfst van 2013 heeft B&B de Giechelaar een zeer succesvolle actie gehouden voor Stichting Open Door. Stichting Open Door is een particulier initiatief van twee mensen uit Loon op Zand. Inmiddels is het voor mensen met een verstandelijke beperking geopend. Zij kunnen daar wonen, logeren en/of dagbesteding te krijgen.
Knipsel stichting Open Door

fotocredits Bart van Hattem

B&B de Giechelaar en haar vrienden hebben dit weekend 1000 cuppralines gebakken en verkopen deze ‘Giechelaartjes’ vandaag op de Dag van Loon.
De gehele opbrengst is geschonken aan Stichting Open Door.
De Stichting Open Door is in het najaar van 2010 opgericht om een woon-, logeer- en dagbestedingshuis te zijn voor kinderen en volwassenen met een verstandelijke beperking.

B&B de Giechelaar overhandigt cheque aan stichting "OpenDoor"

 

 

 

fotocredits Bart van Hattem

 

 

Stichting Bed en Breakfast Nederland heeft op 26 juli 2013
B&B de Giechelaar officieel gecertificeerd.
Het juryrapport luidt:
“Dit niveau biedt u als gast een bovengemiddelde kwaliteit. Het bed & breakfast is comfortabel, gerieflijk en er worden extra voorzieningen en services geboden zoals een eigen wastafel (en natuurlijk een douche en toilet), informatie over de omgeving en een uitgebreid ontbijt met een eitje, vers fruit en zuivel.”

De Giechelaar is erg verheugd dat haar kwaliteit
ook op deze wijze gewaardeerd wordt.
Onze kwaliteit is nu al herkenbaar bij de voordeur!
Trots wappert de vlag aan de gevel en op een schildje is aangegeven dat
B&B de Giechelaar een certified Bed and Breakfast is.

                                             fotocredits B&B de Giechelaar